Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Henao en Uran: Colombiaanse karakterkoppen

Het Britse Sky presenteert dit seizoen heel wat kwaliteit in haar rangen. Het team van Dave Brailsfort rekent voor de ritten bergop niet op zijn minst op de Colombiaanse tandem Rigoberto Uran en Sergio Henao. Twee rasechte karakterkoppen!

Vaderfiguur

De levensloop van Rigoberto Uran kende heel wat ups-and-downs. Toen hij amper veertien was, hij had drie maand voordien pas zijn eerste wielerwedstrijd gereden, werd zijn vader neergeschoten in de straten van Urrao. Een onschuldig slachtoffer bij een schietincident tussen lokale bendes.

Van die dag moest Rigoberto instaan voor het onderhoud van zijn moeder en zus. Zo verkocht hij loterijbriefjes op straat om geld in het laatje te krijgen. Toch verwaarloosde hij school, training en de wielerwedstrijden niet. Dat laatste resulteerde op zijn 16 (!) jaar in een profcontract bij een lokaal team. Omdat Uran nog minderjarig was, was het zijn moeder die het contract moest ondertekenen.
uran Drie jaar later verhuisde de Colombiaan naar Italië, waar hij voor Tenax ging rijden. Via omzwervingen bij Unibet en Caisse d’Epargne kwam hij bij Sky terecht. “Ondanks alle tegenslagen, heb ik veel geluk gehad”, aldus Rigoberto. “De harde tijd in Colombia leerde me een sterke persoonlijkheid op te bouwen. Ik kan nu beter voor mezelf en voor de mensen rondom mij opkomen.”

Toch was de reis naar Italië (en later Spanje) niet gemakkelijk. “De verhuis naar Europa was geen lachertje. Het verschil met Colombia was zeer groot. Mijn eerste ervaringen waren zo anders. Een cultuurschok. Het viel op mij als een koppel bakstenen. Ik voelde me ontzettend eenzaam. Ik snap wel waarom sommigen de afstand tussen familie en vrienden niet kunnen overbruggen.”

Rolmodel

Daar had Sergio Henao, dat ander Colombiaanse goudhaantje van Sky, minder problemen mee. Henao kon onmiddellijk intrekken bij zijn landgenoten Uran en Mauricio Ardila in het Spaanse Pamplona, waar ze een appartement delen. “Er kwam net een plaats vrij (die van de onfortuinlijke Mauricio Soler, red.) en daar maakte ik gretig gebruik van. Met hun hulp, warmte en vriendschap is het een pak makkelijker om me aan te passen. Na enkele maanden in Spanje, ben ik hier al redelijk op mijn gemak.”
sky
“Rigoberto heeft aangetoond dat de droom om als Colombiaanse renner iets te verwezenlijken in Europa, mogelijk is. Na de periode van Herrera en Parra, die wel een beperkt programma in Europa reden maar steeds voor een Colombiaans team koersten, werd alles zeer stil. Mannen als Ardilla en Uran hebben bewezen dat het echter wél kan.”

Henao wil voor Colombia een zeer ongewone droom nastreven. “Een rit in de Giro of Tour winnen, lijkt me leuk. Maar de wedstrijden waar ik écht van droom zijn Roubaix en Vlaanderen. Ik zie de krantenkoppen al voor me: “Henao: het buitenbeentje” Een Colombiaan die wil scoren in de klassiekers van het noorden. Er is misschien wel een hoek af zeker?”

Bronnen: cyclinginquisition en elpedaldefrodo