Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Het peloton gaat eco

Het Criterium International kwam dit seizoen met een nieuwigheidje op de proppen. ASO, de organisator van het Corsicaanse evenement, deelde namelijk voor het eerst in haar bestaan een groen rugnummer uit. Een prijs die gaat naar de milieuvriendelijkste renner van het peloton die dag. Nadat eerder al de Franse rittenkoersen Poitou Charentes en de Ronde van Picardië het goede voorbeeld gaven, volgde nu ook ASO.

“Het groene rugnummer wordt toegekend aan de renner die zich het meest milieuvriendelijk opstelt. Op het einde van elke rit wordt deze verkozen door een panel, voorgezeten door een voorzitter. De renner mag de dag nadien starten met een groen rugnummer”, luidt het reglement.

Nairo Quintana (Movistar), Leonarde Duque (Cofidis), Jimmy Engoulvent (Saur), Christoph Riblon (Ag2r) en Cadel Evans (BMC) vielen in het verleden al in de prijzen. Naast het rugnummer mochten ze op het podium ook vruchtensap en tal van natuurproducten mee naar huis nemen.
groenBernard Hinault, een van de drijvende krachten achter het initiatief, zegt dat er nog een hele weg te gaan is om het peloton milieubewust te laten worden. “Deze prijs is er eentje om het bewustzijn te creëren. Uiteindelijk is er nood aan een ‘switch’ in het gedachtengoed van de renner en begeleiders.” Hinault wil in de toekomst graag de renners bestraffen die nog bidons of andere vuiligheid in de natuur gooien.

Ook in de beloftenwedstrijd le Rhône Alpes Isère Tour doen ze mee met de trend. Bij de wedstrijd moeten de deelnemers hun afval verzamelen in hun achterzakjes of aan hun sportbestuurders overhandigen. Op het einde van de wedstrijden moeten de renners al het vuil dat ze verzamelden op de weegschaal leggen. Wie het meest bijeen kreeg, wint het rugnummer. De Belg Quentin Bertholet was er al succesvol mee. “Echt fier was ik daar niet op”, blikt de Waal terug voor sterkewielerverhalen.be. “Al heb ik me die dag toch goed geamuseerd.”