Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Irizar: de man die kanker overwon

Markel Irizar is een opvallende verschijning in het peloton. De 28-jarige Spanjaard, die bijna zijn hele carrière in Baskische loondienst reed, tekende in 2010 een contract bij Radioshack. Sinds kort specialiseert de renner zich als een echte proloogspecialist. “De afgelopen jaren deed ik werk in de ‘zwarte zone’. Op kop rijden en drinkbussen ophalen. Iets waar het grote publiek geen respect en appreciatie voor heeft”, zegt een wat geprikkelde Irizar. “Ik ken mijn plaats in het peloton en weet dat ik de man ben voor het vuile werk. De ploeg weet dat en kan dat wél appreciëren.”

Kanker overwonnen

Irizar
© Cor Vos

Voor Irizar als wielrenner aan de slag ging, had hij – net als vele Spaanse renners – eerst een periode als voetballer achter de rug. “Op een dag had ik er plots genoeg van. Op mijn veertiende kocht ik een fiets en stapte naar mijn vader met de mededeling dat ik het ging proberen als renner. Ik wilde aan de start verschijnen tussen de renners die ik kende van de vele wielermagazines. Als klein mannetje tussen die grote namen rijden… daar droomde ik van.”

Vooraleer Irizar aan de weg als profrenner kon beginnen bouwen, sloeg echter het noodlot toe. In 2002 werd bij de Bask kanker vastgesteld. “Een harde periode. Wanneer je het verdict van kanker hoort, denk je automatisch aan de dood. Ik was echt doodsbenauwd. Ik heb een brief naar Lance Armstrong geschreven om te vragen hoe hij zijn periode met kanker heeft overwonnen. Hij stuurde me een kaartje terug. Een bemoedigend schouderklopje, dat ik broodnodig had. Dankzij mijn omgeving heb ik me er toch door gesleurd. In die momenten besef je het best aan wie je veel hebt en aan wie niet.”