Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Van junkie tot renner, van renner tot junkie

Op 30 september 2012 zien we de Italiaan Mattia Gavazzi wellicht opnieuw in het peloton rondrijden. Een opmerkelijke comeback voor de 29-jarige renner. Drie maal positief testen op cocaïne staat immers gelijk aan een levenslange schorsing.

Als 19-jarige belofte leek Gavazzi op weg naar een glansrijke carrière als prof. Met twaalf zeges in 2004 leek een profcontract heel dichtbij. Tot de Italiaan – na zijn gewonnen Trofeo Papa’ Cervi di Gattatico – een positief plasje afleverde op cocaïne. Daarmee was Gavazzi helaas niet aan zijn proefstuk toe. In zijn periode als junior liep hij al een keertje tegen de lamp op dezelfde drugs.

De Italiaanse Wielerfederatie kon niet anders dan de renner een levenslange wielerban voorleggen, maar dankzij bemiddeling van zijn advocaat werd die strafmaat uiteindelijk gereduceerd naar 14 maanden schorsing. Een eis van de rechter was wel dat Gavazzi zich moest laten opnemen in een ontwenningskliniek. Met behulp van een psychiater en een hard regime slaagde de sprinter in zijn opzet.

Gavazzi

“In die tijd ging ik als een gedrogeerde door het leven. Een harde periode waarin ik mijn verloofde zag vertrekken. Uiteindelijk heb ik me door die helse tijd doorheen geslagen”, blikte Gavazzi onlangs nog terug. “Ik was naïef en vertrouwde de verkeerde mensen. Als ik terugkijk, besef ik dat ik veel ellende aan mezelf te danken had.”

Niet veel later liep Gavazzi echter opnieuw tegen de lamp. Opnieuw werd de strafmaat van zes jaar teruggebracht naar twee en een half jaar met terugwerkende kracht. Die schorsing loopt af op 30 september. Benieuwd welke ploeg Gavazzi nog een kans wil geven. Zijn ex-teammanager Savio zou niet weigerachtig staan tegenover een comeback van de Italiaan bij zijn team.