Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Baskisch protest

Wielrennen en politiek… misschien niet onmiddellijk de meest voor de hand liggende combinatie. Al was die in de Tour van 2000 wel brandend actueel. In rit 15 van de Tour wou de Baskische afscheidingsbeweging ETA een statement maken. Iets wat wonderwel lukte…

Op de slotklim naar Courchevel pleegde Marco Pantani een aanval op de Gele Trui van Lance Armstrong. De Italiaanse berggeit rukte zich los op enkele kilometers om onweerstaanbaar richting het Franse skistation te klimmen. Iedereen leek overtuigd van zijn raid naar de overwinning tot op 1 kilometer voor het einde plots een renner van het concurrerende Kelme opdook.
etaPantani’s toenmalige ploegleider Martinelli raakte even in paniek en vreesde voor de zege van zijn poulain. “Ik trapte in het opzet van de man”, weet de manager nog steeds te vertellen. “Ik zag de renner in de Kelme outfit (met bijhorend rugnummer, red.) enkele meters voor Marco uitrijden en even dacht ik dat we ons misrekend hadden. Dat de renner nog een overblijver was van de vroege aanval die morgen.”

Dat bleek uiteindelijk niet te kloppen. Pantani naderde zo snel op de ‘renner’, dat het vermoeden rees dat het niet om een echte prof ging. Iets wat later bleek. De man in de trui van Kelme bleek immers een demonstrant te zijn van de afscheidingsbeweging ETA (een organisatie die pleit voor een onafhankelijk Baskenland, los van de rest van Spanje). Samen met twee andere medestanders had de man een wielertrui aangetrokken en zich vermengd in de groepjes renners die de berg opstormden. Ook twee ‘fake renners’ in gele en bolletjes trui passeerden de revue.
De Baskische gele trui stak bij het overschrijden van de finishlijn triomfantelijk zijn handen in de lucht. Hij trok zijn truitje goed zodat de boodschap op het stuk textiel duidelijk zichtbaar werd. “Bevrijd de Baskische gevangen”, luidde het. Twee werden niet veel later door de politie gearresteerd. De derde man werd door een Frans jurylid op de motor tegen de dranghekkens gekegeld.