Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Het Tour-circus

Er wordt gezegd dat de Tour de France tegenwoordig meer weg heeft van een circus dan van een wielerwedstrijd. De renners van Garmin-Cervelo bewezen dat wonderwel op de ploegenpresentatie van de Tour van 2011. Daags voor de start maakten Zabriskie, Millar, Farrar en co er een spektakel van op de ploegenvoorstelling in het tot amfitheater omgebouwde Parc des Expositions van Le Puy du Fou.

De bedoeling van organisator ASO was dat elk team een voor een tevoorschijn kwam, om de renners een voor een aan het publiek voor te stellen. Via een mechanisme waarbij de renners van onder de grond naar boven werden gelift, kwamen de renners op de binnenplaats terecht.

“De organisatie had ons opgedragen om in een mooie lijn te gaan staan op het platform”, weet Zabriskie nog. “Zodat het hele oppervlak gelijk verdeeld was van gewicht. Toen we stonden te wachten op de presentatie van ons team, vond wereldkampioen Thor Hushovd in de garderobe onder het podium een pruik. Iemand anders vond een hamer en zo rijpte het idee van Thor om op te komen als Noorse god. Hij voelde zich helemaal in zijn sas als ‘Thor, de god van de Donder’.”
garmin “We besloten dat we zouden opkomen als een formatie, waarbij Thor zijn rol als god mocht behouden. We zouden dan allemaal doen alsof we hem aan het aanbidden waren,” aldus de tijdritspecialist. “Toen het moment daar was, was Thor volledig opgeslorpt in zijn rol. Hij zwaaide in zijn regenboogtrui met zijn hamer. Hij genoot er zichtbaar van. We genoten volledig mee.”

De organisator kon er echter niet mee lachen. “De man die instond om alles in goede banen te leiden, panikeerde en begon van alles te gesticuleren. Hij was bang dat het podium niet gemaakt was om al onze capriolen te dragen. Hij zag het al volledig in elkaar stuiken. “

Gelukkig hield het podium stand. Garmin zou die Ronde liefst vier ritten winnen.