Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Italiaanse WK-twist

Het WK van 1948 op de weg moest een duel worden tussen de grote Italiaanse namen Coppi en Bartali. Dat werd het ook… alleen niet op de manier waarop we het zouden verwachten…

Valkenburg fungeerde op 22 augustus als gastheer van de strijd om de regenboogtrui. Niemand kon dat jaar naast de favorietenrol van Bartali kijken. De Italiaanse ster had eerder op indrukwekkende wijze de Tour de France op zijn naam geschreven. Bij de bookmakers stond de Toscaan dan op met stip genoteerd. De enige die zijn voet naast die van Bartali kon zetten was diens eeuwige rivaal Fausto Coppi, die in ‘48 onder meer Milaan-Sanremo naar zijn hand zette.

Van bij de start was echter duidelijk dat de twee niet zinnens waren om elkaar bij te staan in de strijd om de wereldtitel. Integendeel! Aan de derde doortocht op de Cauberg demarreerde Coppi uit het peloton. Drie keer raden wie hem ging terughalen… Coppi kon het gebaar van zijn landgenoot maar matig appreciëren en hield vervolgens de benen stil. Bartali volgde zijn voorbeeld en weigerde om de pedalen nog verder te martelen.

coppibartali2

Schaduwfavoriet Ferdi Kübler kreeg de tweestrijd in de ‘smiezen’ en viel aan. Coppi en Bartali bleven stoïcijns zitten. Niet veel later volgde de rest van wat naam had in het peloton (met o.a. Schotte en Ockers) Küblers voorbeeld… De twee reageerden niet.

De achterstand van de Italianen bleef groeien en groeien en niet veel later werden ze aangemaand om de wedstrijd te verlaten. Beide heren lagen al meer dan een kwartier achter op de kop van de wedstrijd en de vele toeschouwers konden het matige vertoon absoluut niet appreciëren. Onder een hels fluitconcert stapten de twee uiteindelijk af. De Italiaanse Wielerbond besloot na de wanvertoning zowel Coppi als Bartali voor twee maanden te schorsen.

O ja! Briek Schotte won dat WK. Hij had enkele weken voordien nog met Bartali getafeld. Die had toen al verklaard dat hij op het wiel van Coppi zou rijden. “Als Coppi maar de regenboogtrui niet wint blijf ik dit jaar ‘de campionissimo’ “, moet hij Schotte hebben toevertrouwd. Ijdeltuiten zijn van alle tijden…