Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Olympische Held

Een Griek die succesvol is in de wielersport. Bestaat het? Het antwoord is positief. Aristidis Konstantinidis vestigde een primeur door als eerste renner ooit de Olympische titel op de weg te veroveren. Al was dat niet zo gemakkelijk als de uitslag liet uitschijnen…

De atleet stond op 12 april 1896 samen met vier Griekse ploegmaats klaar voor de start van de Olympische wegrit van 87 km. Naast een koppel Grieken waren de Brit Battel en de Duitser Gödrich de voornaamste favorieten. De wedstrijd (Athene-Marathon-Athene) zou tussen die renners betwist worden.

Konstantinidis, gedreven door een uitzinnig thuispubliek, vertrok als een speer. Hij bouwde onmiddellijk een voorsprong uit tot het noodlot voor de eerste keer toesloeg. De Griek viel over een steen en bleef enkele minuten ‘groggy’ liggen. Battel profiteerde en nam de leiding over. Konstantinidis herpakte zich en zette de achtervolging in. Enkele kilometers later had hij de Brit opnieuw in het vizier.

olympics

Op het ogenblik van samensmelting, ging het echter opnieuw verkeerd. Beide renners haakten in elkaar en Konstantinidis maakte voor de tweede keer kennis met de Griekse bodem. De renner, die zich in zijn vrije tijd bijschoolde als fietsmecanicien, kon zijn verhakkelde fiets nog wat opkalfateren en de wedstrijd hervatten. Zijn medekoploper Battel had minder geluk en moest de race staken. Lachende derde Gödrich profiteerde en nam de leiding over.

Enkele kilometers verder gaf het stalen ros van Konstantinidis helemaal de geest. De Griek stond verweesd aan de kant tot een toeschouwer plots hulp aanbood. Op de fiets van een lokale handelaar nam de Griek opnieuw zijn positie in. Hij fietste als gek, haalde Gödrich bij en won uiteindelijk de wedstrijd met meer dan 20 minuten voorsprong.

Volgens de mensen die er bij waren, zat Konstantinidis volledig onder het bloed en moest de wedstrijdjury twee maal kijken wie er als eerste over de finish reed. Zo onherkenbaar was de Griek geworden. Geen doetjes die renners….