Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Overval op een koffieplantage

Fietsconstructeurs gaan prat op de technische hoogstandjes waarmee profrenners koersen. De fietsen zijn voorzien van de allernieuwste snufjes, wat bijdraagt tot een enorm prijskaartje. Een ideaal doelwit voor mensen met slechte gedachten. Vraag dat maar aan Andrey Amador…

De renner van Movistar was eind 2010 op weg voor een trainingsritje in zijn geboorteland Costa Rica. Met Kerst had hij van zijn ploeg een gloednieuwe Pinarello Dogma 60.1s (waarde 10.000 euro) gekregen en die wou hij graag eens testen op een plaatselijke helling in Santa Elena. Toen hij de klim naderde, kreeg hij echter twee wagens achter zich aan.

Amador voelde onmiddellijk dat het zaakje niet pluis was. Een auto stak de Costaricaan voorbij om onmiddellijk vol in de remmen te gaan. Op hetzelfde ogenblik dreef de tweede auto achter Amador het tempo fel op. “Ik sloeg onmiddellijk een zandweggetje in, in de hoop dat ze me niet zouden achtervolgen”, blikt de renner op die nare gebeurtenis terug. “Ik keek vluchtig om me heen en zag dat ik me op een koffieplantage bevond. ‘Niet normaal’, flitste het door mijn hoofd. Net toen ik me realiseerde dat mijn fiets wellicht het doelwit was, werd ik plots beschoten. Een stroomstoot ging door me heen en ik viel op de grond. De rest werd zwart…”

amador

Amador kwam ongeveer zes uur later opnieuw bij bewustzijn. “Ik opende mijn ogen en zag dat ik me helemaal alleen bevond in het midden van een rivier op een eilandje van stenen. Ik had geen enkel idee hoe ik daar terecht kwam… Hadden mijn overvallers me daar gedropt of was hun idee om me te laten verdrinken maar stak God me een hand toe door me op de stenen te werpen?” Op eigen kracht sleepte hij zich naar de oever om wat verder om hulp te roepen.

Vragen kwamen, maar antwoorden bleven uit. “Ik zat onder de kneuzingen en verwondingen over mijn hele lichaam. Kwam het door mijn val of hadden de daders me stevig aangepakt? Wat ik nog wel weet is dat het ongeveer vijf à zes mannen waren, waarvan er eentje dik en blond was.” Veel kon het echter niet baten. De zaak werd na enkele maanden geklasseerd.

Amador herstelde gelukkig van zijn verwondingen en schitterde anderhalf jaar later in de veertiende rit in de Giro. En wie was de dichtste getuige van Amadors triomf? Juist ja!…zijn Pinarello Dogma 2!

Bron: o.a. La Nacion