Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Ter dood

Voormalig Frans kampioen Roger Lapébie was eind 1938 dé grote held in Frankrijk. De renner, die twee jaar voordien glansrijk de Tour de France op zijn erelijst schreef, redde in dat jaar een mensenleven. En dat alleen omdat hij een heel eind met de fiets kon rijden…

Om het verhaal te kaderen moeten we terug naar het Franse gehucht Vimy in 1937. Daar werd op 17 juli Rachel Renard dood aangetroffen. De lokale gendarmerie constateerde dat de jonge vrouw werd vermoord en niet veel later werd een verdachte opgepakt: George Hervault, een lokale boerenknecht. Hij werd schuldig bevonden en ter dood veroordeeld.

Zijn verdediging had echter nog een laatste stok achter de hand. Getuigen hadden de man immers gezien een uur na het misdrijf op 38 km afstand van de plaats delict. Aangezien de boerenknecht geen wagen had en hij zich moest verplaatsen met de fiets, leek deze getuigenis hem vrij te pleiten. Hoe kon de niet geoefende man de 38 km op  65 minuten immers hebben afgelegd?

lapedie

Om dat te bewijzen trof de rechtbank een merkwaardige beslissing. De voormalige Tourwinnaar Lapébie werd opgetrommeld en kreeg de taak om het traject af te leggen. Het zou haast onmogelijk geweest zijn om de weg sneller te vervolledigen dan de Franse vedette.

Lapédie vertrok enkele maanden later onder streng toezicht voor de 38 km lange tocht. De voorwaarde was wel dat hij zich volledig zou geven en de snelste tijd mogelijk zou neerzetten. Lapédie, die onderweg wel enkele malen van de fiets moest (bepaalde delen van de weg waren onverhard en soms zelf onberijdbaar), voltooide de afstand in 75 minuten. Daarmee kreeg de verdediging gelijk.

Veel zoden bracht het allemaal niet aan de dijk. De straf van Hervault werd uiteindelijk herleidt van de doodstraf… naar levenslang.