Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Verborgen in een koeienstal

Dirk de Wolf heeft nooit een goede band gehad met de Ronde van Frankrijk. De Belg werd in 1991 door zijn toenmalige werkgever Tonton Tapis verplicht om de start te nemen in de in de Tour. Geen haar op zijn hoofd dat hij die zou uitrijden. “Ik kwam in juli niet graag naar Frankrijk. Zeker niet om te koersen”, onthulde hij enkele jaren geleden.

In de dertiende etappe naar Val Louron, waar de renners o.a. over de gevreesde Tourmalet en Aspin moesten, had de Wolf het dan ook volledig gehad met het hele Tourcircus. Die dag zou hij de rittenwedstrijd verlaten! Zo geschiedde.

De voormalige sterke man achter Phillipe Gilbert kwam in die rit buiten tijd aan. Voor de BRT-camera veinsde de Wolf een totale off-day. “Ik geraakte op het einde totaal niet vooruit”, toonde hij zich volledig leeg gereden. “Op het einde kreeg ik dan ook nog eens te maken met een platte band. Dan gaat alles tegen.” De Wolf kon die dag zijn koffers pakken en verdween geruisloos uit de Tour.
De Wolf Jaren later kwam echter de waarheid over deze opgave aan het licht. In de Fiets van Pavlov (een televisieprogramma in aanloop van het WK 2002 in Zolder) bekende de Wolf dat hij het in die rit niet juist had gespeeld. “Omdat in de buurt van de aankomst een vliegveld was, leek het me de laatste kans om snel naar huis te gaan.”

“Toen ik op de top van de Aspin rondom me heen keek zag ik niet onmiddellijk iemand staan. In de verte ontwaarde ik een koeienstal en heb me daar vervolgens 25 tot 30 minuten weggestoken. Toen die om waren ben ik terug vertrokken. Ik was het zeker van dat ik buiten tijd zou zijn. Toch was dat ook maar nipt. Al was mijn opzet wel geslaagd.”

De Wolf reed in totaal vijf keer de Tour. Geen enkele keer kon hij met een knalprestatie uitpakken.