Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Verdacht overlijden

Een illustere tunnelwand in de Zwitserse Alpen haalde midden juni 1948 de wereldpers. Helaas was de Scheitteltunnel niet de enige hoofdrolspeler die dag. Ook de Belg Richard Depoorter vertolkte een opmerkelijke rol. Helaas met fatale afloop….

Op 16 juni van dat jaar maakt Depoorter zich op voor een formidabele stunt. De renner, die tweede staat in de Ronde van Zwitserland, zet alles op alles om de leiderstrui nog te pakken. Het parcours, met o.a. de beklimming van de Süstenpas, leent zich perfect voor een aanval op leider Kübler.

De Zwitser, die oren had gekregen van Depoorters plannetje, anticipeert echter en kiest al snel samen met de Fransman Robic het hazepad. Depoorter laat niet begaan en samen met Stan Ockers trekt hij in de tegenaanval. Op de top heeft het achtervolgende duo heel wat tijd goed gemaakt. Echter nog niet voldoende, waardoor Depoorter als een razende aan de afdaling begint. Daarbij schuwt hij geen enkel risico.

Enkel kilometers na de top, in de buurt van het plaatsje Wassen, moeten de renners door een tunnel heen. Depoorter raast tegen 90 km/u naar de donkere Scheitteltunnel, maar daar loopt het grondig fout. De Belg, die eerder al twee maal Luik-Bastenaken-Luik won, zal uiteindelijk het zwarte gat nooit levend verlaten…

depoorter

Enkele achtervolgende renners, onder wie de Fransman Pélissier, vinden het levenloze lichaam van Depoorter op het asfalt terug en dragen hem met tranen in de ogen uit de tunnel. De enige conclusie die de omstanders nog kunnen trekken is dat de renner definitief het aardse heeft verlaten. Maar wat is er precies gebeurd?

In het officiële politierapport wordt melding gemaakt dat “de renner in de onverlichte tunnel tegen de wand stootte, ten val kwam en aan zijn verwondingen overleed.” Een jammerlijk ongeval met andere woorden.

Familieleden van Depoorter twijfelen echter aan die conclusie en gaan niet veel later op onderzoek uit. Daarbij stoten ze op opmerkelijk ‘bezwarende bewijzenlast’. Op de trui van Depoorter zitten immers sporen van een autoband. Dat is nog niet alles. Het autopsierapport meldt immers ook dat zijn borstkas ingedrukt is. Later zou blijken dat Depoorter aangereden werd door zijn eigen volgwagen… maar dat werd echter angstvallig verzwegen. Waarom?

In een lokale krant liet Depoorters broer weten dat Richard bewust werd aangereden. “De reden daarvoor is me nog altijd onduidelijk. Hij kon die ronde op zijn naam schrijven, maar aan de andere kant werd altijd gesteld dat Ferdi Kübler moest winnen. Er waren vermoedens dat er Belgen in het complot zaten”, aldus broer Willy.  Zo bleek later dat de tubes van Depoorter niet op de velg waren geplakt.

depoorter2

De persoon die achter het stuur zat, bleek ook niet ploegleider Lomme Driessens te zijn. Die zat wel in de auto, maar vond de koers niet interessant genoeg en lag bijgevolg te slapen. ‘Manusje van alles’ Louis Hanssens reed die dag in de plaats van Lomme. Hanssens werd veroordeeld tot zes maanden voor ‘dood door schuld’, maar voor hij zijn straf kon uitzitten, overleed hij.

Niet veel later kreeg Driessens, die niet veel later de bedenkelijke bijnaam Lomme de Slaper kreeg opgespeld, heel wat verdachtmakingen naar zijn hoofd geslingerd . Een ploegleider die tijdens een cruciale bergrit doodleuk ligt te slapen… dat kan toch niet? Moest hij een oogje dichtknijpen naar de Zwitserse leider toe, maar mocht hij niks publiekelijks ondernemen? …De meest wilde theorieën deden de ronde.

Wat er ook van moge zijn. Het exacte verhaal zullen we wellicht nooit te weten komen. Alle hoofdrolspelers zijn immers niet meer onder ons. God hebbe hun ziel!