Sterke Wielerverhalen

De website voor straffe wieleranekdotes van vroeger en nu

Vrienden voor het leven…

Rit negen in de Tour van 1970 beloofde razend interessant te worden. De renners kregen net voor de aankomst in Mulhouse immers de beklimming van de Grand Ballon, een van de zwaarste hellingen van de Franse Vogezen, voorgeschoteld.

De Deen Mogens Frey had die dag uitgekozen om een straf nummer op te voeren. De renner uit de Frimatic-ploeg viel aan op de slotklim. Een splijtende demarrage, die in eerste instantie door niemand werd beantwoord. Joaquim Agostinho, Frey’s Portugese ploegmaat en kopman van dienst, zag wat later zijn kans mooi en reed het gat op de Deen alleen dicht.
freyAgostinho redeneerde dat zijn ploegmaat uiteindelijk enkel de rode loper voor hem had uitgerold. Hij zou het werk wel afmaken. Frey kon de actie anders maar weinig smaken. Het resultaat was dan ook dat hij niet meer overnam van Agostinho. Ploegleider De Gribaldy maande Frey aan om samen te werken met zijn kopman, maar die weigerde. De Portugees was zich van geen kwaad bewust en denderde verder richting finish.

Toen de twee de aankomstzone naderden, besloot Frey dat het welletjes was. Hij zette aan, maar een verbouwereerde Agostinho, die ervan uit ging dat de buit als kopman binnen was, deed de deur dicht. De Portugees stak zijn arm wijd uit zodat Frey geen doorgang vond. Toen dat niet bleek te helpen, trok Agostinho de Deen maar flink aan de trui. Agostinho won, maar werd even later toch gedeclasseerd.

Wie dacht dat daarmee de kous af was, had het mis. De twee reden immers niet alleen voor dezelfde ploeg. Nee, ze sliepen ook nog eens samen. Die avond gooide Agostinho als wraak eerst Frey’s koffers door het raam, waarna ook de Deen zelf door het venster vloog… De anders zo doodbrave Agostinho werd later die avond zelfs gespot toen hij Frey in het hotel achterna zat met een slagersmes. De Deen moest rennen voor zijn leven.